Bilim insanları, bu uzak ve ölümcül gezegenin çürük yumurta gibi koktuğunu söylüyor

QasiM

Global Mod
Global Mod
Sanki ölümcül hava koşulları yeterince kötü değilmiş gibi, bilim insanları bu hafta Dünya'dan 64 ışık yılı uzaklıktaki Jüpiter büyüklüğündeki bir gezegenin çürük yumurta koktuğunu söyledi.

HD 189733 b bir dış gezegendir, yani güneş sistemimizin dışında yer almaktadır. NASA'ya göre atmosferde “camla kaplı” bulutlar vardır ve bu cam yağmur olarak aşağı dökülür. Pazartesi günü Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar atmosferin ayrıca kokuya neden olan eser miktarda hidrojen sülfür içerdiğini söyledi.

“Sıcak Jüpiter”de tehlikeli rüzgar, sıcaklık ve yağmur


HD 189733 b, aşırı yüksek sıcaklıklara sahip gaz devleri olan sıcak Jüpiter gezegeni olarak bilinir. NASA'ya göre, yıldızlarının yörüngesinde yakın bir şekilde dönerler ve bu da onları “cehennem gibi sıcak” yapar.


Bilim insanları, HD 189733 b'nin yıldızının etrafında dönmesinin sadece 2,2 gün sürdüğünü ve yıldızına yakınlığı nedeniyle 1.700 derece Fahrenheit yüzey sıcaklığına sahip olduğunu söyledi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, güneş sistemimizdeki Jüpiter'in güneş etrafında dönmesi yaklaşık 12 Dünya yılı alıyor.

NASA, HD 189733 b'yi “kâbus dünyası” ve “hiç tahmin edemeyeceğiniz bir katil” olarak tanımlıyor.

“İnsan gözüne, bu uzak gezegen parlak mavi görünüyor. Ancak herhangi bir uzay gezgini onu Dünya'nın dost canlısı gökyüzüyle karıştırırsa çok yanılmış olur,” diye yazdı uzay ajansı 2016'da bir gönderide. “Bu dünyadaki hava ölümcül.”

Rüzgarlar saatte 5.400 mil hızla esiyor. Bu uluyan rüzgar tehlikeli cam yağmuru etrafında esiyor, NASA “bu gezegende yağmura yakalanmak bir rahatsızlıktan daha fazlasıdır; binlerce kesikle ölümdür.” diye yazıyor.

HD 189733 b'yi inceliyoruz


James Webb Uzay Teleskobu, 2005 yılında keşfedilen ölümcül dış gezegeni incelemek için kullanıldı. Araştırmacılar, yeni kötü kokulu atmosfer keşfinin, bilim insanlarına kükürtün Dünya'nın güneş sistemi dışındaki gaz dünyalarının hem iç kısımlarını hem de atmosferlerini nasıl etkileyebileceği konusunda yeni ipuçları verdiğini söylüyor.

Araştırmaya liderlik eden Johns Hopkins Üniversitesi'nden astrofizikçi Guangwei Fu, yaptığı açıklamada, “Bu gezegende yaşam aramıyoruz çünkü çok sıcak, ancak hidrojen sülfür bulmak, bu molekülü diğer gezegenlerde bulmak ve farklı gezegen tiplerinin nasıl oluştuğuna dair daha fazla bilgi edinmek için bir basamak.” dedi.

Kükürtün incelenmesi bilim insanlarının gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve neyden yapıldığını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir, dedi Fu. Fu ve araştırma ekibi ileride diğer dış gezegenlerdeki kükürdü takip etmeyi amaçlıyor.

Fu, “Bu tür gezegenlerin oraya nasıl geldiğini bilmek istiyoruz ve atmosferik yapılarını anlamak bu soruyu yanıtlamamıza yardımcı olacak” dedi.



Daha




Aliza Chasan


Aliza Chasan, “60 Minutes” ve CBSNews.com için Dijital İçerik Üreticisidir. Daha önce PIX11 News, The New York Daily News, Inside Edition ve DNAinfo gibi yayın organları için yazmıştır. Aliza, genellikle suç ve siyasete odaklanarak trend olan haberleri ele alır.