Çin'in ay sondası ayın uzak tarafında bir bayrak dalgalandırıyor ve örnekleri Dünya'ya geri gönderiyor

QasiM

Global Mod
Global Mod
Pekin Çin, aracın bir kısmının Dünya'ya geri getirilmek üzere Salı günü erken saatlerde kaya ve toprak örnekleriyle birlikte fırlatılmasından önce, ay uzay aracının ilk kez ayın uzak tarafında ülkenin kırmızı ve altın rengi bayrağını açtığını söyledi. Misyon, bu on yılın sonundan önce aya bir insan göndermeyi amaçlayan bir uzay programında önemli ilerlemeler kaydeden Çin'de bir başarı olarak selamlandı.

Chang'e-6 sondası geçen ay fırlatılmıştı ve iniş aracı Pazar günü ayın uzak tarafına indi. Çin Ulusal Uzay İdaresi, yükseliş aracının Salı sabahı Pekin saatiyle 7:38'de havalandığını ve Ay çevresinde önceden belirlenmiş bir yörüngeye girerken motoru yaklaşık altı dakika boyunca yanarak havalandığını söyledi.

Ajans, uzay aracının ay yüzeyinde yüksek sıcaklık testine dayandığını ve örnekleri planlandığı gibi sondanın yükseliş kısmının içindeki bir konteynere yerleştirmeden önce hem delme hem de yüzey toplama yoluyla elde ettiğini söyledi.


Konteyner, 25 Haziran civarında Çin'in İç Moğolistan bölgesinin çöllerinde Dünya'ya dönecek olan bir yeniden giriş kapsülüne aktarılacak.

Çin devlet televizyonu CCTV tarafından 4 Haziran 2024'te yayınlanan bir video animasyonundan alınan bir görüntü, bir sanatçının, ayın uzak tarafından kaya ve toprak örnekleri taşıyan ve aydan ayrılan Chang'e 6 ay sondasının yükselme modülünü tasvirini gösteriyor. Dünya'ya geri dönmek için yüzey.


Reuters/CCTV



Ajansın yayınladığı görev animasyonuna göre, ajansın özel kompozit malzemelerden yapıldığını söylediği küçük bayrak, aya iniş aracının yanından açılan geri çekilebilir bir kol üzerinde ortaya çıkıyor ve ay toprağına yerleştirilmedi.

“Görev tamamlandı!” Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, X hakkında şunları yazdı: “İnsanlığın ay keşif tarihinde benzeri görülmemiş bir başarı!”

Ay'ın uzak tarafındaki görevler, Dünya'ya bakmaması nedeniyle daha zordur ve iletişimi sürdürmek için bir aktarma uydusu gerektirir. Arazi aynı zamanda daha engebelidir ve inilecek daha az düz alan vardır.

Xinhua, sondanın iniş alanının Güney Kutbu-Aitken Havzası olduğunu, 4 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşturulmuş, 8 mil derinliğinde ve 1.500 mil çapında bir çarpma krateri olduğunu söyledi.

Xinhua, bunun Ay'daki bu tür kraterlerin en eskisi ve en büyüğü olduğunu, bu nedenle onun hakkında en erken bilgiyi sağlayabileceğini söyledi ve büyük çarpışmanın yüzeyin derinliklerinden malzeme fırlatmış olabileceğini ekledi.

Görev, adını Çin ay tanrıçasından alan Chang'e ay keşif programının altıncı misyonu. Bu, 2020'de yakın taraftan yapan Chang'e 5'in ardından numuneleri geri getirmek için tasarlanan ikinci araç.

Büyük bir ekranda, 4 Haziran 2024'te Pekin, Çin'de Chang'e-6 ay sondasının ayın uzak tarafındaki iniş aracı tarafından taşınan Çin ulusal bayrağının haber videosu gösteriliyor.


Tingshu Wang/REUTERS



Ay programı, hâlâ uzay araştırmalarında lider olan ABD ve aralarında Japonya ve Hindistan'ın da bulunduğu diğer ülkelerle artan rekabetin bir parçası. Çin'in şu anda bir üç kişilik mürettebat Dünya yörüngesinde dönen kendi uzay istasyonunda bulunuyor ve 2030 yılına kadar astronotları aya göndermeyi hedefliyor. Önümüzdeki dört yıl içinde Çin'in üç ay araştırma misyonu daha planlanıyor.

Çin, aya insan göndermeyi başarabilirse, ABD'den sonra bunu yapan ikinci ülke olacak. Amerika, 50 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez astronotları tekrar Ay'a indirmeyi planlıyor, ancak NASA hedef tarihi bu yılın başlarında 2026'ya geri çekti.



Daha