Dünya'dan en uzak uzay aracı 5 ay sonra ilk kez NASA'ya veri gönderiyor

QasiM

Global Mod
Global Mod
NASA Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Dünya'dan en uzak uzay aracının beş aylık bir aradan sonra veri göndermeye devam ettiğini söyledi.

NASA'nın Voyager 1 uzay aracı 1977'de, ikizi Voyager 2'nin fırlatılmasından yaklaşık iki hafta sonra fırlatıldı. Uzay aracı, dış güneş sistemini incelemek için 45 yıldan fazla zaman harcadı ve Jüpiter'in yanından uçuşlar gerçekleştirdi. Satürn ve daha fazla seyahat ettim 46.000.000.000 mil.

NASA bir haber bülteninde, Kasım 2023'te uzay aracının “okunabilir bilim ve mühendislik verileri” göndermeyi bıraktığını söyledi. Görev kontrolörleri, Voyager 1'in hala Dünya'dan komutlar aldığını ve normal şekilde çalıştığını tespit edebildiler, ancak bilimsel veriler okunamadı ve araştırmacılar, aracın yerleşik mühendislik sistemlerinin durumunu bilmiyordu.

Yıldızlararası uzayda Voyager 1'in bir sanatçının çizimi.


NASA/JPL-Caltech



Geçtiğimiz ay aracın mühendislik ekibi, sorunun Voyager 1'in uçuş verileri alt sistemini oluşturan üç yerleşik bilgisayardan biriyle ilgili olduğunu doğruladı. Bu sistem, bilim ve mühendislik verilerini Dünya'ya göndermeden önce okunabilir bir formatta paketleyen sistemdir. Ekip, bazı bilgisayar yazılım kodları da dahil olmak üzere “(sistem) belleğinin bir kısmını depolamaktan sorumlu tek bir çipin” çalışmadığını belirledi.


NASA, çipin onarılamayacağını ve kodun yeni bir konuma yerleştirilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Bu nedenle ekip, etkilenen kodu uçuş verileri alt sisteminin birden fazla bölümüne yeniden yerleştirmeye çalıştı. NASA, kodu yeniden paketlemenin haftalar sürdüğünü ve geçen Perşembe günü yeni konumun Voyager 1'e iletildiğini söyledi.

Bir radyo sinyalinin Voyager 1'e ulaşması yaklaşık 22 buçuk saat sürüyor. yıldızlararası uzayNASA, ya da yıldızlar arasındaki boşluk dedi. Cumartesi günü, uzay aracının görev ekibi kod değişikliğinin işe yaradığını doğrulayan bir yanıt aldı.

Voyager uçuş ekibinin üyeleri, 20 Nisan 2024'te NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki bir konferans odasında kutlama yapıyor.


NASA/JPL-Caltech



Mühendisler neredeyse altı ay sonra ilk kez yeni veriler almayı kutladılar ancak iş henüz tamamlanmadı. NASA, önümüzdeki haftalarda görev ekibinin, bilim verilerini döndürmeye başlayacak bölümler de dahil olmak üzere yazılımın “etkilenen diğer bölümlerinin yerini değiştireceğini ve ayarlayacağını” söyledi. Bu sırada, Gezgin 2 sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edecek ve her iki araç da güneş sisteminin uzak noktaları hakkında rapor vermeye devam edecek.



Daha




Kerry Breen


Kerry Breen, CBSNews.com'da muhabir ve haber editörüdür. New York Üniversitesi Arthur L. Carter Gazetecilik Okulu mezunu, daha önce NBC News'in TODAY Digital'inde çalışıyordu. Güncel olayları, son dakika haberlerini ve madde kullanımı dahil konuları ele alıyor.