Eski Apollo 8 astronotu William Anders uçak kazasında hayatını kaybetti

QasiM

Global Mod
Global Mod
1968 yılında gezegeni uzaydan gölgeli mavi bir mermer olarak gösteren ikonik “Earthrise” fotoğrafını çeken eski Apollo 8 astronotu emekli Tümgeneral William Anders, Cuma günü tek başına pilotluk yaptığı uçağın açıktaki sulara düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Washington eyaletindeki San Juan Adaları. 90 yaşındaydı.

Oğlu Greg Anders, düşen uçağın babasına ait olduğunu söyleyerek ölümü Haberler'e doğruladı. San Juan Bölgesi Şerifi Eric Peter, Haberler'e ekiplerin bölgede arama yaptığını ancak henüz bir ceset bulamadığını söyledi.

Peter, saat 11:40 civarında eski model bir uçağın suya düştüğünü ve Jones Adası'nın kuzey ucuna yakın bir yerde battığını bildiren bir rapor geldiğini söyledi.

Tümgeneral William Anders, 22 Ocak 2009'da Beverly Hills, California'daki Beverly Hilton Oteli'nde düzenlenen 6. Yıllık Yaşayan Havacılık Efsaneleri Ödülleri törenine katıldı.


Kevin Kış / Getty Images



Federal Havacılık Birliği'ne göre o sırada Beech A45 uçağında yalnızca pilot bulunuyordu.


Peter, şerifin ofisinin, ABD Sahil Güvenlik'in ve eyalet Balık ve Yaban Hayatı Bakanlığı personelinin arama kurtarma çalışmalarına müdahale ettiğini söyledi. ve dalgıçlardan oluşan bir ekip de kaza alanına yöneldi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ve FAA konuyu araştırıyor.

17 Ekim 1933'te Hong Kong'da doğan Anders, 1964'te NASA uzay programına astronot olarak seçilmeden önce ABD Deniz Harp Okulu ve Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde okudu.

NASA biyografisine göre Gemini XI ve Apollo 11 uçuşlarında yedek pilot olarak ve Apollo 8 için ay modülü pilotu olarak görev yaparak 6.000 saatten fazla uçuş süresi kaydetti.

Anders, Apollo 8'in komuta modülünün ve servis modülünün çalıştığından emin olmanın yanı sıra, sahip olduğu ekolojik felsefi etki göz önüne alındığında, fotoğrafın uzay programına yaptığı en önemli katkı olduğunu söyledi.

Yükselen Dünya'nın bu görüntüsü, dördüncü yakın yörüngeden sonra Ay'ın arkasından gelen Apollo 8 astronotlarını selamladı. Fotoğraf burada orijinal yönünde görüntüleniyor, ancak daha çok ay yüzeyi fotoğrafın alt kısmında olacak şekilde görüntüleniyor. Fotoğrafta Dünya ufkun yaklaşık beş derece solundadır. Soldaki isimsiz yüzey özellikleri, Dünya'dan bakıldığında Ay'ın doğu ucuna yakındır. Ay ufku uzay aracından yaklaşık 780 kilometre uzaktadır. Ay ufkunda fotoğraflanan alanın yüksekliği yaklaşık 175 kilometredir.


NASA/Genel Merkez



NASA Yöneticisi Bill Nelson Cuma gecesi sosyal medyada Anders'in Apollo 8 misyonunda “Ay'ın eşiğine gittiğini” ve hepimizin başka bir şeyi, yani kendimizi görmemize yardımcı olduğunu yazdı. Dersleri ve keşfin amacını somutlaştırdı. onu özlüyorum.”

Anders, 1997'de NASA'nın sözlü tarih röportajında, Apollo 8 misyonunun risksiz olduğunu düşünmediğini ancak ilerlemenin önemli ulusal, vatansever ve keşif nedenleri olduğunu söyledi. Mürettebatın geri dönmeme ihtimalinin yaklaşık üçte bir olduğunu, görevin başarılı olma ihtimalinin aynı olduğunu ve görevin başlamama ihtimalinin de aynı olduğunu tahmin etti. Christopher Columbus'un daha kötü ihtimalle yelken açtığından şüphelendiğini söyledi.

Dünyanın ne kadar kırılgan ve görünüşte fiziksel olarak önemsiz göründüğünü, ancak yine de evinde olduğunu anlattı.

“Geriye doğru gidiyorduk, baş aşağı gidiyorduk, Dünya'yı ya da Güneş'i göremiyorduk ve dönüp geldiğimizde ilk Dünya'nın Doğuşunu gördük” dedi. “Bu kesinlikle şimdiye kadarki en etkileyici şeydi. Bana göre bir Noel ağacı süsü gibi görünen bu çok narin, renkli kürenin, bu çok sade, çirkin ay manzarasının üzerinde yükseldiğini görmek gerçekten büyük bir tezat oluşturuyordu.”



Haberler'den daha fazlası