James Webb teleskopu tarafından tespit edilen bilinen en eski ve en uzak galaksi

QasiM

Global Mod
Global Mod
Uzay ajansından yapılan bir habere göre, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, araştırmacıların bildiği en eski ve en uzak galaksiyi tespit etti.

Galaksi, gökbilimciler ve bilim adamlarının “Kozmik Şafak” olarak bilinen dönemi veya Büyük Patlama'dan hemen sonraki ilk galaksilerin oluştuğu dönemi incelerken tespit edildi. NASA, erken galaksilerin araştırmacılara evrenin çok gençken gazların, yıldızların ve kara deliklerin nasıl oluştuğunu ve değiştiğini anlatabileceğini ve bu ilk galaksinin daha da benzersiz bir anlayış sağladığını söyledi.

Galaksi, Büyük Patlama'dan sadece 290 milyon yıl sonra gözlemlendi. Araştırmacılar zaten olaydan yaklaşık 650 milyon yıl sonrasına ait yüzlerce galaksi buldu. Bu uzak galaksi ilk kez 2023'ün başlarında gözlemlendi ve aynı yılın Ekim ayında fotoğraflandı. Ocak 2024'te bir James Webb Uzay Teleskobu kamerası, JADES-GS-z14-0 olarak bilinen galaksiyi on saat boyunca gözlemledi.


Bilim adamları galaksinin Dünya'dan ne kadar uzakta olduğunu gösteren bir kırmızıya kaymaya veya ışık dalga boyuna sahip olduğunu buldu.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan kızılötesi görüntü, JADES-GS-z14-0'ı çekmecede gösteriyor.


NASA, ESA, CSA, STScI, Brant Robertson (UC Santa Cruz), Ben Johnson (CfA), Sandro Tacchella (Cambridge), Phill Cargile (CfA)



NASA haber bülteninde, İtalya'nın Pisa kentindeki Scuola Normale Superiore'den Stefano Carniani ve Arizona Üniversitesi'nden Kevin Hainline, “Bu spektrumu görmek tüm ekip için inanılmaz derecede heyecan vericiydi” dedi. “Bu keşif sadece ekibimiz için yeni bir mesafe rekoru değildi; JADES-GS-z14-0'ın en önemli özelliği bu mesafede bu galaksinin doğası gereği çok büyük olması gerektiğini bilmemizdi. aydınlık.”

Araştırmacılar, teleskop tarafından görülen ışık kaynağının 1.600 ışıkyılının üzerinde olduğunu belirlemeyi başardılar ve bu da bunun bir kara delikten değil “genç yıldızlardan” geldiğini kanıtladı. Carniani ve Hainline, görülen yıldız ışığı miktarının “galaksinin Güneş'in kütlesinin birkaç yüz milyonlarca katı olduğunu ima ettiğini” söyledi.

Galakside görülen ışığın bir kısmı toz nedeniyle kırmızılaştı ve James Webb Uzay Teleskobu'ndaki cihazlar, hidrojen ve oksijen de dahil olmak üzere güçlü iyonize gaz emisyonlarının varlığını gösteren dalga boylarını tespit etti. Carniani ve Hainline, oksijenin varlığının “bir sürpriz olduğunu ve galaksiyi gözlemlemeden önce birden fazla nesil çok büyük yıldızların yaşamlarını zaten yaşadığını öne sürdüğünü” söyledi.

Bilim insanları, diğer araştırmacıların James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak daha da parlak galaksileri tespit etmelerinin mümkün olduğunu söyledi. Bu galaksiler Kozmik Şafak'ın daha eski zamanlarına ait olabilir ve gökbilimcilere evrenin temeli hakkında bilgi verebilir.



Haberler'den daha fazlası




Kerry Breen


Kerry Breen, CBSNews.com'da haber editörüdür. New York Üniversitesi Arthur L. Carter Gazetecilik Okulu mezunu, daha önce NBC News'in TODAY Digital'inde çalışıyordu. Güncel olayları, son dakika haberlerini ve madde kullanımı dahil konuları ele alıyor.