NASA, bu yaz “hayatta bir kez yaşanabilecek” bir kozmik patlamanın muhtemel olduğunu söylüyor. İşte bilmeniz gerekenler.

QasiM

Global Mod
Global Mod
Ölü bir yıldızdan gelen nadir bir ışık patlaması muhtemelen insanlar tarafından görülebilecektir. Toprak Bu yaz, bilim adamlarının “hayatta bir kez yaşanacak bir olay” olarak adlandırdığı, geçici ama potansiyel olarak sert bir göksel gösteri gerçekleşecek.

Yaklaşan kozmik patlamanın teknik terimi novadır; bu, beyaz bir cücenin gece gökyüzünde aniden ve sıklıkla çarpıcı biçimde parlamasıyla meydana gelir. “Beyaz cüce”, gökbilimcilerin, yaşam döngüsünün sonunda, tüm nükleer yakıtını tükettikten ve geriye yalnızca çekirdeği kalan bir yıldızı nasıl tanımladıklarıdır. Bir aksine süpernova – bir yıldız etkili bir şekilde patladığında Dünya'dan görülebilen başka bir güneş olgusu – bir nova, bunun yerine, bir beyaz cücenin yakın yakınındaki daha genç bir yıldızdan zamanla biriktirdiği malzemenin dramatik bir şekilde fırlatılması anlamına gelir.

Rebekah Hounsell, “Bu, gençlere kendileri için gözlemleyebilecekleri, kendi sorularını sorabilecekleri ve kendi verilerini toplayabilecekleri kozmik bir olay sunacak, birçok yeni gök bilimcinin ortaya çıkmasını sağlayacak, hayatta bir kez yaşanabilecek bir olay” dedi. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde nova olayları konusunda uzmanlaşmış yardımcı araştırma bilimcisi. “Gelecek nesil bilim adamlarını besleyecek.”


Bilim insanları bugün ile eylül ayları arasında Corona Borealis'te veya Kuzey Tacı'nda bir novanın meydana gelmesini bekliyor. Samanyolu içine çok güçlü bir flaş gönderecek uzay NASA yakın zamanda bunu çıplak gözle görebileceğini duyurdu. Takımyıldızında, bir beyaz cüce ile bir kırmızı dev arasındaki şiddetli etkileşimlerin bu devasa patlamayla doruğa ulaşacağı karanlık bir noktada gerçekleşecek.

NASA'dan alınan bu görüntü, 2024 yaz aylarında gece gökyüzünde Herkül'ün ve “Kuzey Tacı”nın nasıl bulunacağını gösteriyor. Herkül'ün yerini belirledikten sonra, NASA'nın Corona Borealis'in tespit edilebileceğini söylediği Vega ile Arcturus arasında tarama yapın.


NASA



Kırmızı dev, yaşam döngüsünün son aşamasında ölmekte olan bir yıldızdır; genişledikçe giderek çalkantılı hale gelir ve yoğun aralıklarla dış katmanlarından periyodik olarak malzeme dışarı atar.

T Coronae Borealis'e benzer bir novanın bu animasyonunda kırmızı dev bir yıldız ve beyaz cüce birbirinin yörüngesinde dönüyor. Kırmızı dev, kırmızı, turuncu ve beyaz tonlarında büyük bir küredir ve beyaz cüceye bakan tarafı en açık tonlardır. Beyaz cüce, yıldızın etrafındaki birikim diskini temsil eden beyaz ve sarılardan oluşan parlak bir parıltının içinde gizlenmiştir. Dağınık bir kırmızı bulut olarak gösterilen bir malzeme akışı, kırmızı devden beyaz cüceye doğru akıyor.


NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi



Birlikte T Coronae Borealis olarak bilinen ve aynı zamanda “Alevli Yıldız” olarak da adlandırılan bu yaz bir nova yaratacağı tahmin edilen beyaz cüce ve kırmızı dev, Dünya'dan yaklaşık 3.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Kuzey Taç'ta bir ikili yıldız sistemi oluşturuyor. NASA'ya göre, bu eşleşmedeki kırmızı dev, tamamen çökmeye doğru yoluna devam ederken sürekli olarak hidrojenden sıyrılıyor, yakındaki beyaz cüce ise bu malzemeyi kendi yörüngesine çekiyor. Kırmızı devden çekilen hidrojen, ısı ve basınç tam gelişmiş bir termonükleer patlamaya yol açacak düzeye ulaşana kadar, birkaç on yıl boyunca beyaz cücenin yüzeyinde birikir.

Görünüşü nükleer bombaya benzeyen patlama, ölüleri yok ediyor yıldız bu fazla malzemeden. Patlama muhtemelen tekrar kaybolmadan önce yaklaşık bir hafta boyunca Dünya'da görülebilecek, ancak Blaze Yıldız sistemindeki hem beyaz cüce hem de kırmızı dev, söndüğünde hala sağlam kalacak. Bu noktada iki yıldız arasındaki hidrojen birikim süreci yeniden başlıyor ve beyaz cüce üzerindeki madde birikimi bir dahaki sefere eşiğine ulaşıp aniden patlayana kadar devam edecek.

T Coronae Borealis gibi farklı ikili sistemler bu döngüde farklı hızlarda hareket eder. Genellikle yaklaşık her 80 yılda bir Blaze Star'dan bir nova patlar.

Önümüzdeki aylarda T Coronae Borealis'in olası nova patlaması nedeniyle gökyüzü gözlemcileri koltuklarının ucunda! Bilim insanları, bu yinelenen kozmik olay hakkında daha fazla bilgi edinmek için onu uzay ve yer tabanlı teleskoplarla gözlemlemeye hazır. https://t.co/jlo4loldUo pic.twitter.com/I1c6RUhwVF

— NASA Evreni (@NASAUniverse) 7 Haziran 2024
Hounsell, “Çok kısa döngülere sahip birkaç tekrarlayan nova var, ancak genellikle insan ömrü boyunca tekrarlanan bir patlama görmüyoruz ve nadiren kendi sistemimize nispeten yakın bir patlama görüyoruz” dedi. “Bu ön sırada koltuğa sahip olmak inanılmaz derecede heyecan verici.”

NASA'ya göre, T Coronae Borealis'teki nova eninde sonunda ortaya çıktığında, bu, 1946'dan bu yana Dünya'da tanık olunan ilk eşleşme olacak. Ajans, umutlu yıldız gözlemcilerine, açık gecelerde “Herkül takımyıldızının batısındaki at nalı şeklindeki yıldız eğrisi” olarak tanımladığı Kuzey Tacı'nı aramalarını tavsiye etti. NASA ayrıca, kendi bilim adamlarının novayı zirve ve gerileme dönemlerinde inceleyecek olmasına rağmen, vatandaşları bu fenomeni ellerinden geldiğince gözlemlemeye teşvik etti.

Hounsell, “Ancak patlamanın erken yükselişi sırasında veri elde etmek de aynı derecede kritik” dedi, “bu nedenle şu anda novayı arayan hevesli yurttaş bilim adamları tarafından toplanan veriler, bulgularımıza önemli ölçüde katkıda bulunacak.”



Daha




Emily Mae Czachor


Emily Mae Czachor, CBSNews.com'da muhabir ve haber editörüdür. Çoğunlukla suça ve aşırı hava koşullarına odaklanan son dakika haberlerini aktarıyor. Emily Mae daha önce Los Angeles Times, BuzzFeed ve Newsweek gibi yayın organlarında yazılar yazmıştı.