Sele Sepet Top Kandil Nedir ?

Sarp

New member
Sele Sepet Top Kandil: Forumumuzun En Eğlenceli Başlığına Hoş Geldiniz

Arkadaşlar selam!

Bugün size öyle sıradan bir başlık açmıyorum; bir anda dilimize dolanan, mahalle arasında çocukların bağıra çağıra söylediği, kimine göre oyun, kimine göre bir gelenek, kimine göre de “internette dolaşan komik bir ifade” olan “Sele Sepet Top Kandil” konusunu masaya yatırıyoruz.

Ben bu başlığı biraz da eğlenelim, biraz da farklı açılardan bakalım diye açıyorum. Çünkü eminim ki erkek forumdaşlarımız hemen “Bu işin stratejik faydası nedir, bu sloganı toplumsal barışa nasıl entegre ederiz?” diye düşünecek; kadın forumdaşlarımız ise “Aaa bu söz bana çocukluğumu hatırlattı, komşuluk ilişkilerini, paylaşımları, samimiyeti…” diye içten içe nostaljiye dalacak. Biz de bu ikisini harmanlayıp ortaya nefis bir sohbet çıkaracağız.

---

Sele Sepet Top Kandil Nedir, Ne Değildir?

Bilen bilir, “Sele Sepet Top Kandil” aslında kandil günlerinde çocukların mahalle mahalle dolaşarak şeker, çörek ya da ufak hediyeler toplamak için söyledikleri şenlikli bir tekerlemedir.

– Sele: Bildiğimiz bisiklet sepeti ya da koltuk altına alınmış plastik sepet.

– Sepet: İşte o sepetin de sepeti.

– Top: Çocukların eğlencesi, belki de ödül olarak verdikleri misket top.

– Kandil: O güzelim dini günlerin ışığı, mahalleye yayılan tatlı telaş.

Ama bazıları için “Sele Sepet Top Kandil” tam bir şifreli mesaj gibidir. Mesela erkek forumdaşlardan biri hemen kalkıp, “Bence bu bir stratejik kod; Osmanlı döneminde mahalle çocuklarının istihbarat şifresi olabilir” diyebilir. Kadın forumdaşlarımızdan biri ise, “Hayır ya, bu söz bana çocukken komşuların kapısını çaldığımız, şeker aldığımız anıları hatırlatıyor. Ne güzel günlerdi” diyecektir.

---

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Bakışı

Şimdi hayal edin, forumdaki erkek üyeler hemen olaya “planlama” gözüyle bakıyor:

– “Sele” diyorlar, lojistik araçtır; malzemeler oraya doldurulur.

– “Sepet” ise dağıtım merkezidir; stratejik ikmal noktası.

– “Top” demek, mahalledeki çocuk ordusunun motivasyon aracıdır.

– “Kandil” ise operasyonun zamanı; takvimsel kod adı.

Yani adamlar olaya neredeyse NATO raporu gibi bakıyor. “Şeker dağıtımı optimum mudur, hangi komşunun kapısı daha verimli, birim çocuk başına kaç şeker düşüyor?” gibi sorular peş peşe geliyor. Hatta içlerinden biri Excel tablosu açıp “Sele Sepet KPI Raporu” bile çıkarabilir.

---

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı

Kadın forumdaşlarımızın bakışı ise tam tersi. Onlar için “Sele Sepet Top Kandil” bir çocukluk anısı, mahalle sıcaklığı ve insan ilişkilerinin tatlı yansımasıdır.

– Sele, annenin çocuğuna verdiği şeker torbasıdır.

– Sepet, komşunun gülümseyerek “al evladım” deyip doldurduğu tabaktır.

– Top, çocukların şeker bittikten sonra sokakta oynadığı oyundur.

– Kandil, birlik ve beraberliğin kokusudur; simit, lokum, komşuluk payıdır.

Kadınların bu yorumuyla birden olay teknik rapordan çıkıp sıcacık bir anıya dönüşüyor. Çünkü onlar için mesele “kaç şeker toplandı” değil, “komşu teyze bize gülümseyerek kapısını açtı mı?” sorusu.

---

Geleceğin “Sele Sepet Top Kandil 2.0” Versiyonu

Forumda mizah da şart. Hadi biraz da geleceği hayal edelim:

– 2050 yılında çocuklar kapı kapı dolaşmak yerine drone’larla sepet bırakacak: “Sele Sepet Drone Kandil”

– Komşular kapıyı açmak yerine mobil uygulama üzerinden “şeker gönder” butonuna basacak.

– Erkek forumdaşlar hemen “Blockchain ile şeker dağıtımını şeffaf hale getirelim” diyecek.

– Kadın forumdaşlar ise “Aman diyeyim, çocukların yüzündeki sevinci hiçbir uygulama veremez” diye itiraz edecek.

Bir düşünsenize, gelecekte bile bu basit tekerleme toplumsal ilişkilerin metaforu olmaya devam edecek.

---

Forumdaşlara Kahkaha Dolu Sorular

1. Sizce “Sele Sepet Top Kandil” bir çocukluk anısı mı, yoksa gizli bir Osmanlı strateji planı mı?

2. Erkek forumdaşlar: Bu işi lojistik ve operasyon yönetimi gözüyle düşünürseniz, kaç çocuğa kaç komşu düşer?

3. Kadın forumdaşlar: Sizce bu söz, komşuluk ve paylaşımın en tatlı örneği değil mi?

4. Sizce gelecekte çocuklar hâlâ kapı kapı dolaşacak mı, yoksa metaverse’de “Sanal Kandil Etkinliği” mi yapılacak?

5. Aramızda bu sözü çocukken bağıra çağıra söyleyip çikolata stoklamış olan var mı? İtiraf köşesi burada açılıyor.

---

Sonuç Yerine: Bir Mahalle Kahkahası

“Sele Sepet Top Kandil” aslında koca bir metafor. Bir yanda erkeklerin hesap kitap, lojistik ve strateji gözü; diğer yanda kadınların sıcaklık, empati ve ilişki odaklı yaklaşımı. İkisinin birleşiminde ise hem gülümseten, hem düşündüren bir toplumsal hafıza var.

Forumdaşlar, hadi şimdi top sizde:

Sizce bu tekerleme sadece çocuk oyunu muydu, yoksa toplumumuzun “birlikte yaşama kültürünün” en sevimli kodlarından biri miydi?

Ve en önemlisi: Çocukken o şekerleri eve götürmeden gizlice yiyenlerden misiniz, yoksa kardeşleriyle eşitçe paylaşanlardan mı?

Yorumlarınızı bekliyorum; biraz nostalji, biraz kahkaha, biraz da stratejiyle bu konuyu şenlendirelim!