Balık kılçığı tekniği neden sonuç ?

Efe

New member
Balık Kılçığı Tekniği: Çözüm Arayışında Bir Hikâye

Herkese merhaba! Bugün size, bir zamanlar karşılaştığım bir problem üzerinden öğrendiğim, çok değerli bir çözüm yöntemini paylaşmak istiyorum: Balık Kılçığı Tekniği. Fakat bunu kuru bir açıklama yerine, duygusal bir hikaye ile anlatmak istiyorum. Her birimiz zaman zaman karışık ve zorlayıcı durumlarla karşılaşıyoruz, değil mi? İşte, bu teknik tam da böyle anlarda karşımıza çıkan bir kurtarıcı olabilir. Gelin, birlikte bu hikâyeye adım atalım.

Hikâyenin Başlangıcı: Bir Ekip, Bir Problem

Bir zamanlar, uzun yıllardır çalışan bir yazılım geliştirme ekibinin parçasıydım. Ekibimiz, büyük bir projeye başlamıştı ve işler oldukça karmaşıktı. Ama bir sorun vardı: her birimiz, farklı konularda yoğunlaşıyor, ama bir türlü aynı doğrultuda ilerleyemiyorduk. Sonuçta, her şey karmaşıklaşmaya, her adımda daha fazla soruna yol açmaya başladı. Artık işler birbirine girmişti, kimse nereye gittiğini bilmiyordu. O an, çözüm bulabilmek için bir adım atmam gerektiğini düşündüm.

Ekibin içinde iki karakter vardı, her biri çok farklı ama bir şekilde tamamlayıcıydılar. Murat, ekibin lideriydi. İşe oldukça stratejik yaklaşan, her şeyin mantıklı bir şekilde çözülmesini isteyen bir adamdı. O, tek bir doğru çözüm bulmayı amaçlıyor, adeta bir satranç oyuncusu gibi her hamlesini önceden planlıyordu. Diğer yanda ise Ayşe vardı. Ayşe, projeye karşı oldukça empatikti. Herkesin fikrini dinler, hislerini anlar, ekibin ruh halini göz önünde bulundurarak bir yol haritası oluşturmayı severdi. Ayşe’nin gözlerinde, her bireyin farklı bir bakış açısına sahip olduğunu görmek, hepimizin daha verimli olmasına yardımcı oluyordu. Ancak, Ayşe bazen çok fazla duygusal yaklaşabiliyor, bu da Murat’ı endişelendiriyordu.

Çözüm Arayışı: Bir Yöntem Bulmalıyız

Bir gün, bu karmaşayı çözmek için Murat ve Ayşe’nin farklı bakış açılarını birleştirmeye karar verdik. İki farklı yaklaşım vardı: Murat’ın çözüm odaklı, analitik düşüncesi ile Ayşe’nin insan odaklı, empatik yaklaşımı. Bu iki bakış açısı arasında gidip gelirken, birden bir yöntem aklıma geldi: Balık Kılçığı Tekniği!

Balık Kılçığı Tekniği, aslında çok basit ama etkili bir sorunu çözme yöntemidir. Bir problemi analiz etmek için, balık kılçığına benzer bir diyagram çizilir ve problemin ana nedenleri ile sonuçları belirlenir. Bu tekniği ilk kez duyduğumda, Murat’ın çözüm odaklı yaklaşımına çok yakın bir şey olduğunu düşündüm. Çünkü bu yöntem, her sorunu ve çözümü sırayla incelemeyi, her bir küçük parçayı doğru şekilde yerleştirmeyi gerektiriyordu.

Ayşe’ye önerdim. “Ayşe, bu yöntem tam da senin gibi, insanları anlamaya ve her sorunu derinlemesine incelemeye uygun bir şey. Hem Murat’ın stratejik yaklaşımı hem de senin empatik bakış açınla birleştiğinde harika bir çözüm ortaya çıkabilir.”

Ayşe gülümsedi, “Evet, bu gerçekten de çok mantıklı. Hem Murat’ın istediği gibi her şeyi düzenleriz, hem de biz birbirimizi daha iyi anlarız. Ama bunu yaparken insanların hislerini de göz önünde bulundurmalıyız, değil mi?” dedi. Murat, bir an sessiz kaldı, sonra başını sallayarak kabul etti. O an, bir çözümün iki farklı bakış açısını nasıl birleştirebileceğini gerçekten hissettim.

Tekniği Uygulamak: Bir Adım Adım Çözüm Yolu

Herkesin işin içine dahil olduğu o anı hatırlıyorum. İleriye doğru atacağımız her adımın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk. Balık Kılçığı Diyagramı’nda ana problemi, yani “Projede karmaşıklık ve uyumsuzluk” olarak belirledik. Ardından, bu ana problem için olası sebepleri belirledik. Murat’ın yaklaşımıyla, her bir adımı mantıklı bir şekilde sıraladık. Ayşe ise, her bir sebebin altında yatan insani nedenleri keşfetti ve herkesin görüşlerini almak için ortam yarattı.

Birçok farklı sorun keşfettik: İletişimsizlik, belirsiz hedefler, farklı bireysel beklentiler… Ama biz bu diyagramla sadece sorunları görmekle kalmadık, çözüm yollarını da belirledik. Ayşe, her bir sorun için çözüm önerileri sunarken, Murat da stratejik adımlarımızı belirledi. Sonuçta, diyagramda her şey birbirine bağlanmış, her bir sorunun kökeniyle bağlantılı çözüm önerileri yerleştirilmişti. Adeta bir yol haritası gibi.

Sonuç: Birlikte Çözmek ve İleri Gitmek

O gün, ekibimiz için çok önemli bir anıydı. Balık Kılçığı Tekniği, sadece teknik bir çözüm sağlamakla kalmadı, aynı zamanda birbirimizi daha iyi anlamamıza da olanak tanıdı. Murat’ın analitik yaklaşımı ve Ayşe’nin empatik yaklaşımı, birbirini tamamlayarak mükemmel bir çözüm ortaya çıkardı. Ekip içindeki uyumsuzluklar, belirsizlikler ve karmaşıklıklar birer birer çözüme kavuştu. Çözüm yalnızca işin teknik kısmına değil, aynı zamanda insanların duygusal ihtiyaçlarına da hitap etti.

Şimdi size soruyorum, forumdaşlarım: Balık Kılçığı Tekniği’ni bir araç olarak nasıl kullanabiliriz? Bu teknik, sadece iş hayatında değil, kişisel yaşamda da karmaşık sorunlara çözüm arayışında bize nasıl yardımcı olabilir? Murat ve Ayşe’nin farklı bakış açıları, gerçekten de en iyi çözümü bulmamıza nasıl yardımcı oldu? Sizin deneyimlerinizde, benzer bir teknik ya da yaklaşım kullandığınız zaman nasıl sonuçlar elde ettiniz?

Hikâyenin sonunda geldiğimiz noktada, siz de farklı bakış açılarını birleştirerek nasıl güçlü çözümler geliştirebilirsiniz? Hepinizi düşüncelerinizi paylaşmaya davet ediyorum!