Dünyanın en büyük teleskopu, uzak galaksilerin ilk görüntülerini çarpıcı ayrıntılarla ortaya çıkarır: “Kozmik Hazine Sandığı”

QasiM

Global Mod
Global Mod
Şili'deki yeni bir teleskoptan ilk görüntüler bu hafta, Deep Space'den olağanüstü ayrıntılı sahneler içeren yayınlandı. Ve daha fazlasının, şimdi dünyanın en büyük teleskopunu barındıran uzun zamandır beklenen Vera Rubin Gözlemevi'nden çıkması bekleniyor.

Yapımda yirmi yılı aşkın bir süredir, ABD tarafından finanse edilen dev teleskop, karanlık gökyüzü ve kuru havanın kozmosu gözlemlemek için ideal koşullar sağladığı Şili'nin merkezindeki Cerro Pachon zirvesinde tünemiş oturuyor. İlk görünümlü görüntüler, yıldız oluşturan bölgeleri ve uzak galaksileri yakaladı.

Bunlardan biri, sadece yedi saat boyunca alınan 678 maruziyetin bir bileşimidir, üçlü bulutsuları ve Lagoon Bulutsusu'nu-her ikisi de Dünya'dan birkaç bin ışık yılı-portakal-kırmızı arka planlara karşı canlı pembelerde parlayan bir bileşimdir.

Trifid Bulutsusu ve Lagün Bulutsusu.


NSF-Doe Vera C. Rubin Gözlemevi



Görüntü, Samanyolu'nda bu yıldız kreşlerini daha önce zayıf veya görünmez özelliklerle birlikte görülmemiş ayrıntılarla ortaya koyuyor.

Başka bir resim, Başak galaksileri kümesinin kapsamlı bir görünümünü sunar.

Başak kümesindeki spiral gökadalar daha büyük bir galaksiler kümesi arasında resmedilmiştir.


NSF-Doe Vera C. Rubin Gözlemevi



Ekip ayrıca, yaklaşık 10 milyon daha ortaya çıkarmak için yakınlaştırmadan önce iki galaksinin yakın çekimiyle başlayan “Kozmik Hazine Sandığı” olarak adlandırılan bir video yayınladı.

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Direktörü Michael Kratsios, “Rubin Gözlemevi, bugün çocuklarımızın yarın gururla inşa edeceği bir bilginin temel taşı oluşturacak bir yatırımdır.” Dedi.

Gelişmiş 8.4 metrelik bir teleskop ve şimdiye kadar yapılmış en büyük dijital kamera ile donatılmış Rubin Gözlemevi, güçlü bir veri işleme sistemi tarafından desteklenmektedir.

Bu yılın ilerleyen saatlerinde, amiral gemisi projesine, Uzay ve Zamanın Eski Araştırmasına (LSST) başlayacak. Önümüzdeki on yıl boyunca, gece gökyüzünü her gece tarayacak ve eşsiz hassasiyetle en incelikli görünür değişiklikleri bile yakalayacak.

NSF-Doe Rubin Gözlemevi'nden bugün saat 11: 00'de gelecek benzeri görülmemiş görsellerin galaktik bir önizlemesi. Livestream'i buradan izleyin: https://bit.ly/rubinfirstlook.
📹
: Ulusal Bilim Vakfı (NSF) – ABD Enerji Bakanlığı Vera C. Rubin Gözlemevi #CaptureThecosmos #Rubinfirstlook

Gönderen Ulusal Bilim Vakfı (NSF) 22 Haziran 2025 Pazar günü
Projede görev yapan bir bilim adamı olan Elana Urbach, Haberler ortağı BBC News'e gözlemevinin ana hedeflerinden birinin “evrenin tarihini anlamak” olduğunu söyledi. BBC News'e göre, bu, milyarlarca yıl önce meydana gelen galaksileri veya süpernova patlamalarını görme yeteneğine sahip olmak anlamına gelir.

“Yani, gerçekten çok keskin görüntülere ihtiyacımız var,” dedi Urbach.

Teleskopun tasarımı çok fazla ışık yakalamasına izin veriyor ve Rubin Gözlemevi'nde bir optik uzmanı olan Guillem Megias, BBC News'e verdiği demeçte. Megias, astronomide “gerçekten çok uzak … daha önceki zamanlardan geldikleri anlamına geldiğini” belirtti.

Gözlemevi, araştırması karanlık maddenin varlığı için ilk kesin kanıtı sağlayan, ışık yaymayan ancak galaksiler üzerinde yerçekimi etkisi uygulayan gizemli bir madde olan öncü Amerikalı gökbilimci Vera C. Rubin'in adını almıştır.

Karanlık Enerji, evrenin hızlanma genişlemesini yönlendirdiğine inanılan eşit derecede gizemli ve son derece güçlü kuvveti ifade eder. Birlikte, karanlık maddenin ve karanlık enerjinin kozmosun yüzde 95'ini oluşturduğu düşünülmektedir, ancak gerçek doğaları bilinmemektedir.

ABD Ulusal Bilim Vakfı ve Enerji Bölümü'nün ortak bir girişimi olan Gözlemevi, asteroitleri izlemek için şimdiye kadar inşa edilen en güçlü araçlardan biri olarak da selamlandı.

Sadece 10 saatlik gözlemlerde, Rubin Gözlemevi, güneş sistemimizde daha önce tespit edilmemiş asteroitleri keşfetti, bunların hepsi tehdit oluşturmayan yedi Dünya yakın nesne.

Karşılaştırma için, diğer tüm yer ve uzay tabanlı gözlemevleri yılda yaklaşık 20.000 yeni asteroit keşfetti.

Rubin ayrıca güneş sisteminden geçen yıldızlararası nesneleri tespit etmede en etkili gözlemevi olarak ayarlanmıştır.