Kooperatif Kaç Kişi Ile ?

Cansu

New member
Kooperatif Nedir ve Kaç Kişi ile Kurulabilir?

Kooperatifler, ortak bir amaca yönelik olarak bir araya gelen bireylerin oluşturduğu, kar amacı gütmeyen, dayanışma temelli kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, üyelerinin ekonomik, sosyal veya kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyet gösterir. Kooperatifler, toplulukların ekonomik gücünü artıran ve bireysel girişimciliği teşvik eden yapılar olarak önemli bir rol oynamaktadır. Ancak kooperatiflerin kurulabilmesi için belirli yasal ve yapısal şartlar gerekmektedir. Bu şartlar arasında en önemlilerinden biri de kooperatifin kurulabilmesi için gerekli olan kişi sayısıdır. Peki, kooperatif kaç kişi ile kurulur?

Kooperatif Kaç Kişi ile Kurulur?

Kooperatifin kurulabilmesi için gerekli kişi sayısı, ülkelere göre farklılık gösterebilir. Türkiye’de, kooperatif kurmak için en az 7 kişi gereklidir. Bu kişiler, kooperatifin kurucuları olarak belirlenir ve kooperatifin tüzüğüne uygun olarak bir araya gelirler. Kooperatif kurulurken, kurucu üyeler tüzüğe uygun bir şekilde hareket etmek zorundadır. Kooperatifin kuruluşu için gerekli başvurular, ilgili ticaret odalarına ve kooperatifçilikle ilgili yasal kurumlara yapılır.

Kooperatifin amacı doğrultusunda, bu 7 kişinin, belirlenen alanda ortak bir çıkarı veya ihtiyacı paylaşması gerekmektedir. Bu kişiler, kooperatifin faaliyetlerine katılarak, hem kişisel ihtiyaçlarını karşılamak hem de toplumun diğer bireylerine katkı sağlamak amacıyla kooperatifin belirlediği görev ve sorumlulukları üstlenirler.

Kooperatif Türleri ve Kişi Sayısı

Kooperatifler, farklı türlerde olabilir ve her türdeki kooperatifin kuruluş şartları değişiklik gösterebilir. Türkiye’de yaygın olarak bulunan bazı kooperatif türleri şunlardır:

1. Tüketim Kooperatifleri: Bu tür kooperatifler, ortaklarının tüketim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulur. Örneğin, gıda maddeleri veya temizlik ürünleri gibi malzemelerin satın alınması ve ortaklara satılması için kurulan kooperatiflerdir. Tüketim kooperatifleri için de en az 7 kişi gereklidir.

2. İşletme Kooperatifleri: Bu tür kooperatifler, ortaklarının üretim faaliyetlerini organize etmek amacıyla kurulur. Örneğin, tarım, tekstil, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletme kooperatifleri, üreticilerin ürünlerini birleştirerek daha büyük bir pazar yaratmaya çalışır. İşletme kooperatiflerinde de 7 kişi en az gerekli olan sayıdır.

3. Konut Kooperatifleri: Bu tür kooperatifler, özellikle konut ihtiyacı olan bireylerin bir araya gelerek konut edinmelerine yönelik kurulur. Konut kooperatiflerinde de en az 7 kişi bulunmalıdır.

Her tür kooperatifte, kurucular belirli bir süre boyunca kooperatifin yönetiminden sorumlu olur ve faaliyetler başladıktan sonra kooperatif üyeleri aralarından seçim yaparak yönetim kurulu üyelerini belirler. Yönetim kurulu, kooperatifin amaçlarına uygun şekilde çalışmaları organize eder.

Kooperatif Kurulabilmesi İçin Gerekli Diğer Şartlar Nelerdir?

Kooperatif kurmak için gerekli kişi sayısının yanı sıra, bazı önemli şartlar da bulunmaktadır. Bunlar arasında şunlar yer alır:

1. Kooperatif Tüzüğü: Kooperatifin amacı, faaliyet alanları, üyelik koşulları ve yönetim biçimi gibi konuları kapsayan bir tüzük hazırlanması gerekmektedir. Bu tüzük, kooperatifin faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlar.

2. Yasal Başvuru ve İzinler: Kooperatif kurulduktan sonra, yerel ticaret odası veya kooperatifçilikle ilgili yasal kuruma başvurular yapılmalı ve gerekli izinler alınmalıdır.

3. Sermaye Birikimi: Kooperatiflerin finansal açıdan da belirli bir güçleri olmalıdır. Kuruluş aşamasında, kooperatif üyelerinin katkı sağlaması ile belirli bir sermaye birikimi yapılması gerekmektedir.

4. Yönetim ve Denetim Mekanizmaları: Kooperatiflerin etkin bir şekilde çalışabilmesi için yönetim ve denetim kurullarının oluşturulması gerekmektedir. Yönetim kurulu, kooperatifin operasyonel işleyişini sağlarken; denetim kurulu, kooperatifin mali ve hukuki durumunu denetler.

Kooperatifin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kooperatifler, hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli avantajlar sunmaktadır. Ancak, her yapı gibi kooperatiflerin de bazı dezavantajları vardır.

Avantajlar:

1. Ortaklık ve Dayanışma: Kooperatifler, üyeler arasında güçlü bir dayanışma duygusu oluşturur ve üyeler, ortak ihtiyaçlarını birlikte karşılayarak güçlü bir ekonomik yapı oluşturur.

2. Ekonomik Kazançlar: Kooperatifler, üretim ve tüketim maliyetlerini düşürerek, üyelerinin daha uygun fiyatlarla mal veya hizmet edinmelerine olanak tanır.

3. Kar Paylaşımı: Kooperatif üyeleri, kooperatifin kârından pay alarak finansal olarak fayda sağlarlar.

Dezavantajlar:

1. Yönetim Zorlukları: Kooperatifler genellikle kolektif bir yönetim anlayışına dayanır, bu da bazen karar alma süreçlerini yavaşlatabilir.

2. Başlangıç Sermayesi: Kooperatifin kurulabilmesi için gerekli olan başlangıç sermayesi, tüm üyeler tarafından temin edilmelidir. Bu da bazı durumlarda finansal zorluklar yaratabilir.

Kooperatif Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kooperatif kurarken dikkat edilmesi gereken birkaç temel nokta bulunmaktadır. Bunlar, kooperatifin başarısını doğrudan etkileyebilecek unsurlardır. Öncelikle, kurucu üyelerin ortak bir hedef etrafında birleşmesi ve kooperatifin faaliyet göstereceği sektörü iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, kooperatifin işleyişinin düzgün olabilmesi için yasal ve mali gerekliliklere özen gösterilmesi gerekir.

Sonuç olarak, kooperatiflerin kurulabilmesi için Türkiye’de en az 7 kişiye ihtiyaç vardır. Kooperatifin türüne göre bu sayı değişmeyebilir, ancak faaliyet alanına ve sektöre göre kurulacak kooperatiflerin gereksinimleri farklı olabilir. Kooperatiflerin amacı, üyeleri arasında dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik etmek olduğu için, bu yapılar toplumsal açıdan da önemli bir yer tutmaktadır.