NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan çarpıcı görüntü, kozmik çarpışmada birleşen galaksileri yakalıyor

QasiM

Global Mod
Global Mod
Cuma günü, James Webb Uzay Teleskobu'nun faaliyete geçmesinin ikinci yıl dönümünü kutlamak amacıyla NASA, iki galaksinin birleştiği nefes kesici yeni bir kozmik görüntü yayınladı.

Teleskop, hangi başlatıldı 25 Aralık 2021'de yayınlanan, araştırmacıların evrenin bazı gizemlerini çözmesine yardımcı olan çarpıcı görüntülerle astronomi alanını değiştirdi.

James Webb Uzay Teleskobu, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı arasındaki bir iş birliğidir. Dünya etrafında dönen Hubble Uzay Teleskobu'nun aksine, Webb Güneş'in etrafında yaklaşık 1 milyon mil uzakta dünyadan.


Cuma günü yayınlanan görüntü, toplu olarak Arp 142 olarak bilinen ve uygun bir şekilde “Penguen ve Yumurta” olarak adlandırılan iki birleşen galaksiyi tasvir ediyor. “Penguen”, ortada bir penguene benzeyen çarpık sarmal galaksi iken, “Yumurta” soldaki eliptik galaksidir. “Penguen” ve “Yumurta”nın yaklaşık 100.000 ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor, astronomik açıdan şaşırtıcı derecede yakın bir mesafe.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve Cuma günü yayınlanan yeni bir görüntüde, Arp 142 olarak bilinen ve “Penguen ve Yumurta” lakabıyla anılan iki birleşen gökada tasvir ediliyor.


NASA, ESA, CSA, STScI



Arp 142, Dünya'dan 326 milyon ışık yılı uzaklıkta, Suyılanı takımyıldızında yer almaktadır. NASA, iki galaksinin ilk olarak 25 ila 75 milyon yıl önce etkileşime girdiğini ve bundan yüz milyonlarca yıl sonra tek bir galakside birleşmeden önce birkaç ek döngüyü tamamlayacağını söylüyor.

Arkaplanı taramak için bir an ayırırsanız, Webb'in görüntüsü uzak galaksilerle doludur. Bazıları spiral ve oval şekillerde görünürken, diğerleri şekilsiz noktalar halinde dağılmıştır. Bu, teleskobun kızılötesi aletlerinin etkileyici hassasiyetinin ve çözünürlüğünün bir kanıtıdır.

Genellikle “zaman makinesi” olarak anılan Webb, Büyük Patlama'yı izleyen ilk ışıltılı parıltılardan kendi güneş sistemimizin evrimine kadar evrenin tarihinin her aşamasını inceliyor.

NASA'nın Washington'daki merkezindeki astrofizik bölümünün direktörü Mark Clampin, Haberler'e yaptığı açıklamada, “Evrendeki ilk galaksilerin nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini gerçekten anlıyor ve yeni bilgiler edinmeye başlıyoruz.” dedi.

Hubble Teleskobu'ndan farklı olarak Webb'in “bu büyük toz bulutlarının içini gerçekten görebildiğini ve yıldızları oluşurken incelemeye başlayabildiğini” açıkladı.

Bu, bilim insanlarının bu yıldızların evrimini izlemelerine ve gezegen sistemlerinin onların etrafında nasıl doğduğunu incelemelerine olanak sağlıyor.

Clampin, “Ve sonra, elbette, dış gezegenlerin doğasını anlamak istiyoruz,” dedi ve kendi güneş sistemimizin dışındaki gezegenleri kastederek, “ve nihayetinde yaşama elverişlilik kanıtı bulmaya çalışmaya başlayacağız.”

Webb 1990'dan beri potansiyel olarak yaşanabilir gezegenleri gözlemliyor dağıtımNASA, şu anda “Dünya gibi küçük, kayalık gezegenler ve yaşanabilir bölgede yörüngede bulunanlar” olabilecek yaklaşık 30 gezegen bildiğini bildirdi.

Webb'in olağanüstü hassasiyeti, soğuk yıldızların yörüngesinde dönen, potansiyel olarak yaşama elverişli, umut vadeden birkaç gezegenin atmosferlerini tespit edip karakterize etmeye başlamasını, su buharı, metan ve karbondioksit gibi yaşam için hayati önem taşıyan molekülleri tanımlamasını sağlıyor.

“Webb, sadece iki yılda evrene bakış açımızı değiştirdi ve NASA'nın bu görevi gerçeğe dönüştürmesini sağlayan birinci sınıf bilimi mümkün kıldı,” dedi Clampin. “Webb… uzak dünyaları incelemenin yeni bir dönemini başlatırken, dünyanın dört bir yanındaki insanlara ilham veren ve cevaplanması gereken heyecan verici yeni sorular ortaya koyan görüntüler gönderiyor. Evrenin her yönünü keşfetmek hiç bu kadar mümkün olmamıştı.”



Daha