SpaceX, Starliner astronotlarını Şubat ayında evlerine götürmek için uzay istasyonuna iki tane fırlattı

QasiM

Global Mod
Global Mod
SpaceX, Cumartesi günü, malzeme ve iki kişilik bir çift boş koltukla birlikte, iki kişilik azaltılmış bir mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçurdu. Starliner astronotları Yörüngede beklenmedik sekiz buçuk ay kaldıktan sonra Şubat ayında eve otostop çekmeyi bekliyorum.

Şiddetli rüzgar, yağmur ve bulutların yol açtığı bulutlar nedeniyle iki gün gecikti Helene KasırgasıSpaceX Falcon 9 roketi kükreyerek canlandı ve saat 13:17'de (EDT) Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundaki 40. pedden fırladı ve kuzeydoğuya doğru bir yörüngede doğrudan uzay istasyonunun yörünge düzlemine doğru tırmandı.

NASA'nın SpaceX Mürettebatını Nick Hague ve Roscosmos kozmonotu Alexander Gorbunov'u taşıyan bir SpaceX Falcon 9 roketi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan Uluslararası Uzay İstasyonuna havalanıyor.


Joe Skipper / REUTERS



Otomatik yükselişi Crew Dragon “Freedom”un içinden izleyenler, kıdemli NASA astronotu komutan Nick Hague ve ilk uçuşunu yapan Rus kozmonot Alexander Gorbunov'du.


Mürettebat Ejderhaları normalde dört mürettebat üyesiyle fırlatılır, ancak iki Mürettebat 9 astronotu – Stephanie Wilson ve orijinal komutan Zena Cardman – Starliner komutanı Barry “Butch” Wilmore ve pilot tarafından kullanılacak koltukları boşaltmak için Ağustos ayında uçuştan çıkarıldı. Sunita Williams, Mürettebat Ejderhası Şubat ayında Dünya'ya döndüğünde.

Cumartesi günkü fırlatma, ped 40'tan yapılan ilk pilotlu uzay uçuşuydu ve SpaceX için Uzay Kuvvetleri istasyonundan yapılan ilk pilotlu uzay uçuşuydu; bu uçuş, yakındaki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki tarihi ped 39A'dan önceki 14 Crew Dragon görevini başlatmıştı.

Falcon 9'u yoğun alt atmosferden çıkardıktan sonra, ikinci uçuşunu yapan ilk aşama, kalkıştan yedi dakika 40 saniye sonra Uzay Kuvvetleri istasyonuna iniş için geri döndü.

Bundan dört buçuk dakika sonra Crew Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 28 saatlik bir randevuyu başlatarak kendi başına uçmak üzere serbest bırakıldı. Her şey yolunda giderse uzay aracı Pazar günü saat 17.30'da laboratuvarın ön limanına yanaşacak.

Falcon 9 roketinin ikinci aşamasındaki bir kamera, Crew Dragon'un yörüngeye ulaştıktan birkaç dakika sonra Dünya'nın kenarına doğru süzülüşünün muhteşem bir görüntüsünü yakaladı.


NASA/SpaceX



Hague ve Gorbunov'u gemide karşılamaya hazır olanlar, şu anda uzay istasyonunun komutanı olarak görev yapan Wilmore ve Williams'ın yanı sıra Soyuz MS-26/72S komutanı Aleksey Ovchinin, Ivan Vagner ve NASA astronotu Don Pettit'ti. 11 Eylül'de piyasaya sürüldü

Mürettebat 8 komutanı Matthew Dominick, Mike Barratt, Jeanette Epps ve kozmonot Alexander Grebenkin'in yerlerini Hague, Gorbunov, Wilmore ve Williams alacak. 3 Mart'ta başlatıldı ve uzayda 217 günlük kalış süresini tamamlamak için 7 Ekim civarında Dünya'ya dönecek.

Crew Dragon, Hague ve Gorbunov'u istasyona getirmenin yanı sıra, Starliner'ın ilk pilotlu test uçuşunda 5 Haziran'da suya indirilen Wilmore ve Williams için kıyafet ve malzemelerle de doluydu.

Görevin başlangıçta sekiz ila 10 gün sürmesi bekleniyordu, ancak Starliner'ın tahrik sistemindeki çok sayıda helyum sızıntısı ve beş manevra jetindeki itme gücünün azalması, sonunda NASA'nın uzay aracını bu ayın başında mürettebatı olmadan düşürme kararı almasına yol açtı.

Bunun yerine NASA yöneticileri, geminin Şubat ayındaki görevinin sonunda Wilmore ve Williams'ı Dünya'ya geri getirmesini sağlamak için Crew 9 Dragon'u orijinal mürettebat üyelerinden yalnızca ikisiyle birlikte fırlatmayı seçti. 22 Şubat civarında Crew 9 kapsülüne indiklerinde, uzayda 262 günden fazla süre geçirmiş olacaklar.

Mürettebat 9: Rus kozmonot Alexander Gorbunov (solda) ve komutan Nick Hague (sağda). Starliner komutanı Barry “Butch” Wilmore ve pilot Sunita Williams, Uluslararası Uzay İstasyonunda onlara katılacak.


NASA



Bazıları Crew Dragon uçuşunu bir “kurtarma” görevi olarak nitelendirdi. Ancak Wilmore ve Williams'ın her zaman evlerine bir yolu vardı; önce kendi uzay araçlarına bindiler, ardından Crew 8 Dragon'a bindiler ve Pazar günü yanaştıktan sonra Crew 9 Dragon'a bindiler. NASA, ISS mürettebat rotasyon programını en az aksatan seçenek olarak ikinci seçeneği seçti.

Lansman sonrası bir basın toplantısında, SpaceX Dragon görev yönetimi direktörü Sarah Walker bir dakika ayırıp şunları söyledi: “SpaceX'te hepimiz başarılı bir CFT (Mürettebat Uçuş Testi) görevi için NASA'mıza ve Boeing arkadaşlarımıza tezahürat yapıyorduk. “

“Yeni insanlı uzay uçuşu yetenekleri kazandırmak heyecan verici, ancak bu erken test uçuşları her zaman öğrenilen derslerle birlikte gelir” dedi. “Her uçtuğumuzda hâlâ bir şeyler öğreniyoruz. Donanım zorluklarından payımıza düşeni aldık.”

Dört kişilik mürettebattan yalnızca iki kişilik mürettebata geçiş, Crew Dragon ile uçuş eğitimi almamış olan Hague ve Gorbunov'un yanı sıra Wilmore ve Williams için de farklı türde bir zorluk teşkil ediyordu.

Hague, “İki kişilik bir ekip olarak yola çıkacağız ve ardından dört kişilik bir ekip olarak karaya çıkacağız” dedi. “Ve bunun benzersiz zorluklarından biri de, yola çıkmadan önce çok az Dragon eğitimi almış olan diğer iki mürettebat üyesini Dragon operasyonlarına nasıl entegre edeceğiz?

“Sahadaki ekipler sadece bizi hazırlamakla kalmadı, aynı zamanda Butch ve Suni'nin Dragon'un içinde ne yapmaları gerektiğini anlamaları için antrenman yapmalarına da yardım etmeye başladılar. Bu en büyük öncelik olacak. Oraya varıyoruz ve Mürettebat 9 mürettebatının bir parçası olarak faaliyet göstermek için ne yapmaları gerektiğini anlamalarına yardımcı oluyoruz.”

Gorbunov (solda) ve Hague, SpaceX simülatöründe fırlatma öncesi eğitim sırasında daha hafif bir anın tadını çıkarıyor.


NASA



Hague, eski bir F-16 test pilotu ve daha önceki bir görevde uzayda 203 gün geçirmiş savaş gazisi olan bir Uzay Kuvvetleri albayıdır. Ayrıca 2018'de Rus Soyuz uzay aracının fırlatılması sırasında dramatik bir uçuş iptali yaşadı. Deneyim yelpazesi muhtemelen NASA'nın onu gözden geçirilmiş görev için komutan koltuğuna alma kararında önemli bir rol oynadı.

Gorbunov, NASA ile Rus federal uzay ajansı Roscosmos arasında yapılan ve üç koltuklu Rus Soyuz uzay aracının ISS'ye her uçuşta bir NASA astronotu taşıdığı ve her dört koltukta bir kozmonotun fırlatıldığı bir sözleşme uyarınca Crew 9 Dragon'daki koltuğunu korudu. Mürettebat Ejderhası.

Bu, acil bir durum bir feribot gemisini ve mürettebatını Dünya'ya plansız bir dönüş yapmaya zorlasa bile, her ülkenin laboratuvarda her zaman en az bir mürettebat üyesinin bulunmasını sağlar. Gorbunov, Crew Dragon pilotu olarak görev yapmak üzere eğitilmedi ancak kalkış sırasında Lahey'e yardımcı olmak için pilot koltuğunda oturacak.

Hague, “Esasen pilotsuz uçuyoruz ve temel olarak komutan mürettebatı güvende tutmaktan, aracı güvende tutmaktan ve görevi tamamladığımızdan emin olmaktan sorumludur.” dedi. “Ve bu sorumluluklar değişmedi.

“Alex, uçuşun tüm dinamik aşamalarında beni desteklemek için çalışacak ve bana ihtiyaç duyacağım ekstra gözleri, ekstra elleri sağlayacak ve eğer yanımda bir pilot oturuyorsa kullanacağım. Yani bu açıdan pek de farklı değil.”



Daha




William Harwood


Bill Harwood, önce United Press International'ın Cape Canaveral büro şefi, şimdi de Haberler'in danışmanı olarak 1984'ten bu yana tam zamanlı olarak ABD uzay programını takip ediyor.