Webb teleskopu Plüton'un en büyük uydusunun yüzeyinde karbondioksit ve hidrojen peroksit tespit etti

QasiM

Global Mod
Global Mod
Bilim insanları, Plüton'un en büyük uydusu Charon'un yüzeyinde karbondioksit ve hidrojen peroksit keşfettiler ve bu, uzay taşının ve uzak güneş sistemindeki diğer gök cisimlerinin kökenleri hakkında ipuçları sunuyor.

Boulder, Colorado'daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü'ndeki gökbilimciler, James Webb Uzay Teleskobu'nun yakın kızılötesi spektrograf cihazından elde edilen gözlemleri kullanarak Charon'un bileşimi hakkında yeni ayrıntılar topladılar. NASA'da daha önce yapılan araştırmalar, buzlu kütle hakkında temel bilgileri gün ışığına çıkarmıştı; bunların arasında buz kütlesinin esas olarak kristal su buzu, amonyak ve diğer bazı organik maddelerden oluştuğu gerçeği de vardı.

SWRI'deki araştırmacı ekibi, çalışmalarının sonuçlarında “Charon'daki kimyasal çeşitlilik ve evrimsel süreçlere dair içgörüleri vurguladıkları” için son bulguların önemli olduğunu yazdı. Bu sonuçlar Salı günü Nature Communications dergisinde yayınlandı.


Teknik olarak Plüton'un beş uydusunun en büyüğü olan Charon, aslında yaklaşık 754 mil genişliğindeki ana gezegeninin yarısı kadardır. NASA'ya göre nispeten benzer boyutları arasındaki ilişki olağandışıdır, bu nedenle Plüton ve Charon birlikte bazen çift cüce gezegen sistemi olarak anılır. New Horizons uzay aracı daha önce uzaktaki ayı incelemiş ve 2015 yılında Charon'un yörüngesinde Plüton'a en yakın noktaya yaklaşırken çekilmiş fotoğraflarını toplamıştı. Bu görüntüler, ekvator boyunca uzanan geniş bir tektonik kuşağı ortaya çıkardı; bu, uzun zaman önce var olan bir su buzu okyanusuna ve özellikle de büyük uydunun kuzey kutbundaki kırmızı tonlu bir bölgeye işaret ediyor.

NASA tarafından 24 Temmuz 2015'te kullanıma sunulan bu görüntü, Plüton'un yüzeyinin kompozisyonu ve dokusundaki farklılıkları göstermek için Yeni Ufuklar uzay aracı tarafından çekilen görüntülerin geliştirilmiş renklerle bir kombinasyonunu göstermektedir.


AP aracılığıyla NASA/JHUAPL/SwRI



Ancak Charon'un yüzeyinin diğer temel bileşenleri, Yeni Ufuklar'ın uzay taşının tüm öyküsünü anlatacak kadar geniş bir ışık dalga boyu spektrumunu yakalayamaması nedeniyle tespit edilmekten kaçındı.

Araştırmacılar, Plüton'un uydusunun bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmenin Charon'un Kuiper Kuşağı'ndaki komşuları hakkında fikir verebileceğini söyledi. Kuşak bölgesi, Neptün'ün yörüngesinin ötesinde güneş sisteminin diğer halkalarını da kapsar ve bazı kuyruklu yıldızların yanı sıra cüce gezegenler gibi buzlu nesnelere de ev sahipliği yapar.

Charon'un soğuk yüzeyindeki karbondioksit ve hidrojen peroksit gibi bileşikleri tanımlama yeteneği, bilim adamlarının bu uzak yerde temel süreçlerin (örneğin Güneş'ten gelen radyasyona maruz kalma veya zaman içindeki çarpmaların neden olduğu krater oluşumu) nasıl çalıştığını anlamaları açısından değerli olabilir. . Bunu anlamak, Kuiper Kuşağı'ndaki nesnelerin nasıl ortaya çıktığını açıklamaya yardımcı olabilir. Hatta güneş sisteminin başlangıcına dair sorulara bile ışık tutabilir.

Araştırmanın baş araştırmacısı Silvia Protopapa, “Neptün'ün ötesinde, Trans-Neptün Nesneleri (TNO'lar) olarak bilinen küçük cisimlerden oluşan büyüleyici bir koleksiyon, Güneş'in etrafında dönüyor. Bu nesneler zaman kapsülleri görevi görüyor ve bilim adamlarına Güneş Sistemi'nin ilk dönemlerine dair bir bakış sunuyor.” , Haberler'e söyledi. “Güneş Sisteminin kökenlerine dair ipuçları taşıyan benzersiz yüzey bileşimleri, fiziksel özellikler ve dinamik özelliklerle karakterize ediliyorlar.”

Protopapa, Charon gibi nesnelerin yüzeyindeki hangi bileşiklerin “bozulmamış” ve hangilerinin dış faktörler tarafından “zamanla değiştirildiğini” belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ekledi ve tüm bu değişkenlerin kütlenin orijinal durumunu değiştirebileceğini belirtti. Ayrıca yüzeyleri sürekli olarak uzay radyasyonuna ve mikrometeoroid darbelerine maruz kalıyor ve bu da orijinal durumlarını değiştirebiliyor.

“Bu ayrımı anlamak, bu nesnelerin 4,5 milyar yıl önce oluştuğu ilkel diskin doğasını bir araya getirmek için çok önemli” dedi.



Daha




Emily Mae Czachor


Emily Mae Czachor, CBSNews.com'da muhabir ve haber editörüdür. Çoğunlukla suça ve aşırı hava koşullarına odaklanan son dakika haberlerini aktarıyor. Emily Mae daha önce Los Angeles Times, BuzzFeed ve Newsweek gibi yayın organlarında yazılar yazmıştı.